۵ نکته مهم برای نگهداری کولر گازی
کولر گازی جزو محبوبترین تجهیزات سرمایش و گرمایش در ایران هستند و بسیاری از خانهها و دفاتر از این سیستمها برای تأمین سرمایش در تابستان و گرمایش در زمستان استفاده میکنند. سیستمهای اسپلیت (کولر گازی) با طیف گستردهای از اندازهها، رنگ و طرحها، بهرهوری بالای انرژی، نصب آسان و مقرونبهصرفه و سیستم فیلتراسیون قوی جزو بهترین گزینهها برای سرمایش و گرمایش همزمان هستند.
با این حال، حتی کارآمدترین سیستمها و گرانقیمتترین دستگاهها ممکن است در صورت استفاده روزانه دچار مشکل شوند، مخصوصا اسپلیتها که به طور مداوم هم در تابستانها و هم روزهای خنک سال مورد استفاده قرار میگیرند.
برای اطمینان از اینکه کولر گازی شما در اوج گرمای تابستان و سرمای زمستان به خوبی کار میکند، فهرستی از ۵ نکته ضروری برای نگهداری کولر گازی تهیه کردهایم.
معرفی کولر گازی
در مقالات قبلی به صورت تفصیلی توضیح دادیم که کولر گازی چیست و چگونه کار میکند. کولر گازی از دو بخش تشکیل میشود:
- یونیت داخلی که معمولا روی دیوار و در ارتفاع دو متری نصب میشود.
- یونیت خارجی که در نزدیکی ساختمان و روی دیوار یا روی زمین قرار میگیرد.
نحوه اتصال این دو یونیت هم از طریق سیمکشی و لولههای عایق خواهد بود. اکنون که با اصول اولیه آشنا شدید، به نکات قابل توجه برای نگهداری از این دستگاهها دقت کنید:
۱. تنظیم منظم فیلترها
فیلترها نقش بسیار مهمی در کولر گازیها ایفا میکنند. ذرات معلق هوا در دام این فیلترها میافتند تا به این ترتیب هوای گرم یا خنکی که تنفس میکنید تمیز و تازه باشد.
فیلترها باید به طور منظم تعویض شوند تا از گردش هوای تمیز اطمینان حاصل شود. در نظر داشته باشید که فیلترهای کثیف عملکردی معکوس دارند و میتوانند باعث انتشار باکتریهای هوا در خانه شوند و علاوه بر اینکه عملکرد کولر گازی را مختل میکنند حتی میتوانند سلامتی شما را به خطر بیاندازند.
بسته به میزان استفاده از کولر گازی، فیلترها باید ماهی یک بار یا هر دو ماه یک بار تمیز شوند. در دورههای اوج مصرف گرمایش یا سرمایش، توصیه میکنیم که فیلترها را به صورت ماهانه تعویض کنید. برای آموزش تعویض فیلتر میتوانید به بروشور یا کاتالوگ کولر گازی خود مراجعه کنید یا از مشاورین وبسایت پنکه کمک بگیرید.
۲. خاموش کردن سیستم از منبع برق
در زمانهایی که سیستم به مدت طولانی استفاده نمیشود، مانند تعطیلات یا فصول خاص، باید آن را از منبع برق قطع کنید. این کار باعث کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از مشکلات احتمالی هنگام راهاندازی مجدد سیستم خواهد شد. رعایت همین نکته ساده تاثیر زیادی روی قبض برق و سلامت دستگاه شما خواهد گذاشت.
۳. نگهداری یونیت داخلی
علاوه بر تمیز کردن و تعویض فیلترها، میتوانید گرد و غبار را از قسمتهای دیگر یونیت داخلی نیز پاک کنید. برای این کار، قسمت بیرونی سیستم را با یک دستمال خشک پاک کنید یا داخل دریچهها را با جاروبرقی تمیز کنید. از تمیز کردن بخشهای حساس داخلی خودداری کنید.
۴. نگهداری یونیت خارجی
برای مراقبت از یونیت خارجی، مطمئن شوید که شاخه و برگ گیاهان یا دیگر موانع در اطراف آن وجود ندارند. برگها یا زبالههایی که وارد یونیت خارجی میشوند باید مرتباً پاک شوند. بهتر است قبل از نصب کولر گازی مکان قرارگیری درختها و گیاهان را شناسایی کرده و یونیت خارجی را دور از این مکانها نصب کنید.
۵. سرویس دهی حرفه ای
همانطور که خودرو شما نیاز به سرویس و نگهداری منظم دارد، کولر گازی شما نیز به سرویس توسط یک متخصص حرفهای نیاز دارد.
به طور کلی، کولر گازیها فقط هر ۲ یا ۳ سال یکبار نیاز به سرویس دارند. اما اگر تغییرات یا ضعف عمدهای در عملکرد دستگاه مشاهده کردید یا نشتی یا مشکلات دیگری رخ داد، بهتر است به سرعت نسبت به تعمیر آنها اقدام کنید.
خدمات سرویس کولر گازی
در ادامه، برخی از کارهایی که متخصصین سیستمهای سرمایشی و گرمایشی هنگام سرویسدهی سیستم اسپلیت انجام میدهند، آمده است:
- تمیز کردن کلی یونیت داخلی، شامل فیلترها و کویلها
- ارائه مشاورههای تخصصی و برنامهریزی برای نگهداری از دستگاه
- شناسایی و تعمیر مشکلات احتمالی و تعویض قطعات ناسالم
مواردی که باید در نگهداری کولر گازی از آن اجتناب کنید
مهمتر از مراقبت از دستگاه تهویه مطبوع، مراقبت از سلامتی خودتان است. هنگام تمیز کردن کولر گازی، اکیدا از تماس با مبرد خودداری کنید. هرگونه فعالیت مرتبط با مبرد باید تنها توسط تکنسینهای دارای مجوز و تخصص انجام شود.
به طور کلی، تنها باید به نظافت بخشهای قابل مشاهده دستگاه بپردازید. بخشهای خارجی یونیتها و فیلترهای یونیت داخلی را تمیز کنید، اما از باز کردن دستگاه یا دستکاری قطعات داخلی خودداری کنید.
توجه داشته باشید که با توجه به قوانین بسیاری از شرکتهای تهویه مطبوع، نگهداری نامناسب میتواند منجر به ابطال گارانتی شود. بنابراین، سرویسدهیهای تخصصی را به تکنسینهای حرفهای واگذار کنید.